Friday, March 19, 2010

5 WaktU

Assalamualaikum...
My Dear and Lovely Diary
Sekadar pedoman buat sahabat tersayang dan diri sendiri...
Kamu Solat lima waktu tetapi......
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja
dan pada masa lainnya kamu lupa padaNya.
Jika solatmu 10 minit , cuma 10 minit itu saja ingatanmu padaNya.
Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu solat lima waktu tetapi.... kamu tidak bersyukur padanya.......kamu pada dahulunya amat susah.Allah yang memberi rezeki kepadamu ,
dengan rezeki itu kamu dapat menampung keluargamu ,membeli rumah , kereta dan sebagainya.......
tetapi hatimu masih belum puas , kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba kekurangan.

Kamu solat lima waktu tetapi..... kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman teman mu , menyakiti hati mereka , menghina keturunan dan bangsa merekaseolah olah keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri tidak tahu tempat mu lagi di mahsyar nanti.

Kamu solat lima waktu tetapi.... kamu masih sombong dengan ilmu kamu, dengan amal kamu , dengan ibadah kamu , dengan kepandaian kamu kamu berdebat dengan mereka yang tidak sehaluan dengan kamu sedangkan kamu belum tahu adakah Allah sendiri redha dengan apa yang ada di sisi kamu itu.

Kamu solat lima waktu tetapi.... kamu masih menggunakan ilmu hitam untuk menjatuhkan musuhmu,menggunakan wang ringgit atau pun pangkat mu untuk menjatuhkan manusia yang kamu tidak suka.

Kamu solat lima waktu tetapi....kamu amat bakhil untuk mengeluarkan wangmu untuk zakatdan sedekah kepada fakir miskin kerana takut wangmu akan habis.

Kamu solat lima waktu tetapi.... kamu masih menyimpan sifat dengki khianatkepada temanmu yang berjaya dinaikkan pangkatdan gaji kerana mereka berusaha bersungguh sungguhdan kamu hanya bekerja seperti hidup segan , mati tak mahu.


Kamu solat lima waktu tetapi.... kamu mengabaikan anak isterimu yang kelaparan di rumah kerana kamu rasa kamu raja di dalam rumahtanggadan boleh berbuat sesuka hati kamu.


Kamu solat lima waktu tetapi.... kamu merungut dan mencaci maki bila kamu ditimpa musibahwalaupun kamu tahu sesuatu musibah itu datang daripada Allah. Kepada siapakah kamu rasa kamu mencaci itu? Tidakkah kamu fikirkan?


Kamu solat lima waktu tetapi.....Kamu menuntut ilmu semata mata untuk berdebat dengan manusia lainataupun menduga keilmuan mereka yang tidak berilmudan tidak sehaluan dengan kamu sedangkan tujuan kita menuntut ilmu adalah supaya kita dapat berbuat amal ibadah dengan khusyuk dan tidak melakukan syirik kepada Allah.


Allah berfirman di dalam Al Quran yang bermaksud:

" Sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar".

Jika kamu solat 5 waktu tetapi masih melakukan semua perkara diatas ,tidakkah kamu berfikir mungkin amal mu itu tidak diterima? Dan apa beza kamu dengan mereka yang tidak bersolat?

Dan juga jangan lupa Allah berfirman yang bermaksud:

"Neraka Wail bagi mereka yang solat, yang mereka itu lalai di dalam solat".


Ini menunjukan betapa beratnya fardu sembahyang kecuali kepada mereka yang beriman dan ikhlas dengan amal ibadahnya.

"Renung-renungkan...."

No comments:

Post a Comment